EN

Fonksiyonel Tıp Tedavisi

Fonksiyonel Tıp Tedavisi

Fonksiyonel tıp, sağlık problemlerinin semptomlarını ortadan kaldırmaya yönelik çözümler aramaz, o sorunları ortaya çıkaran temel sebebi bulmaya ve ortadan kaldırmaya odaklanır. Fonksiyonel tıbbın ilk adımı, herhangi bir beslenme eksikliği ya da besin hassasiyeti olup olmadığını belirlemektir. Daha sonra, bir ferdin mikrobiyomu (bağırsak bakterileri), bağırsak bakterilerindeki herhangi bir dengesizliği tespit eder. Son olarak bireyin bağışıklık sistemi, herhangi bir iltihaplanma ya da otoimmün bozukluk olup olmadığı araştırılır. 

Fonksiyonel tıp, bireyin bütününe odaklanan bütünleştirici bir tıp yaklaşımıdır. Sadece muayene semptomlara ya da koşullara odaklanmak yerine vücuda tüm bir sistem olarak bakar. Fonksiyonel tıp uzmanları geleneksel tıp okullarında tahsil alırlar sadece bununla beraber bitkisel tedavi, beslenme tedavisi ve aromaterapi benzer biçimde naturel tedavileri de öğrenirler. Fonksiyonel tıbbın amacı, sadece semptomları baskılamak değil, hastalığın altında yatan sebepleri ele alarak kalıcı olarak sağlıklı bir bedene sahip olunmasını sağlamaktır. 

Fonksiyonel tıbbın yararları içinde ömür kalitesinin artması ve kronik rahatsızlık riskinin azalması yer alır. Sağlık sorunlarınızın bütünsel bir yaklaşımla ele alınıp, çözüm aranması için fonksiyonel tıp alanında Uzm. Dr. Gülçin Tanıdır ile birebir görüşebilirsiniz.


Fonksiyonel Tıp Nedir?

Kişiye özel, kanıta dayalı bütünsel tıp yaklaşımıdır. Fonksiyonel Tıp, kronik hastalıkların kök sebeplerini araştırıp kişide oluşan rahatsızlıkların tedavi edilmesine yönelik bütünsel bir tıp bakışıdır. 

Hastalıklara organ veya doku odaklı değil sistem odaklı olarak yaklaşır ve mevcut hastalığın tedavisinden ziyade temeldeki sorunun çözülmesine odaklanır. 

Fonksiyonel Tıp Dalında odaklanılan bu sistemler,  enerji (mitokondri) sistemi, bağışıklık sistemi, kas-iskelet sistemi, dolaşım sistemi, hücresel iletişim (endokrin) sistemi, sindirim-boşaltım sistemi, mental/emosyonel/ruhsal sistemler olarak sıralanmaktadır.

Bütünsel sağlık duyarlılığı ile hastalarını sadece bedenen değil, beden/zihin/ruh olarak bir bütün görür ve değerlendirir. Bu üç alan birbiriyle uyumlu olursa sağlıklı bir insandan bahsedilebilir.  Eğer hastalıklara sebep olan kök neden ortadan kaldırılırsa vücut kendi kendini iyileştirebilir. 

Fonksiyonel Tıp tedavi metotlarında klasik tedavilerin yanında, yaşam tarzı değişiklikleri, beslenmenin düzenlenmesi ve besin destekleri, vücuttaki toksik yükün yönetimi ve stres yönetimi ön plandadır. 

Fonksiyonel Tıp Tedavisi ve Kronik Hastalıklar

Günümüzde gitgide artan stresli ortamlar, hareketsiz hayat tarzı, aktif yaşamdan uzaklaşmak, çevresel toksik yükün artması, beslenme tarzımızın doğallıktan uzaklaşması, sosyal hayatımızın olmamasından dolayı kronik hastalıklar bir salgın gibi artmaktadır. Klasik tıbbın şu anki yaklaşımında akut hastalıklarda tedavi başarılabilirken kronik hastalıklarda ise hastalıkların genellikle sadece takibi yapılmakta, atak zamanlarında tedavi düzenlenerek komplikasyonların önlenmesine çalışılmaktadır.

Bu bağlamda Fonksiyonel Tıp, hastalıkların tanılarından çok bu hastalıkların kök sebeplerini araştırır, bulur ve ortadan kaldırmayı hedefler. Böylece kronik hastalıklarda gözle görülür bir iyileşme ve hayat kalitesinde ciddi oranda bir yükselme sağlanır. Kişiye özel bir tedavi modeli oluşturulduğu için hastanın merkezde olduğu bir tedavi yaklaşımı benimsenir. 

Fonksiyonel Tıpta Hangi Tedavi Protokolleri Uygulanır?

Hastadan alınan bilgiler, muayene ve laboratuvar incelemeleri sonrasında ortaya çıkan kök sebeplere göre öncelikle hayat tarzında varolan yanlışlar saptanır takip ve tavsiye ile yanlışlar düzeltilir. Rahatsızlıkları minimize edecek beslenme programları, stres yönetimi, gerekli olan vitamin, mineral, besin takviyeleri, bitkisel destekler hastanın programına dahil edilir. Bu süreçte hastaya yaşam koçluğu yapılarak programa uyumu sağlanır. 

Fonksiyonel Tıp Hangi Hastalıkların Tedavileri İle İlgilenir? 

Fonksiyonel Tıp kişiselleştirilmiş, prediktif, koruyucu ve proaktif bir yaklaşıma sahiptir. Bu sebeple bütün kronik hastalıklar ilgi alanındadır. Kalp damar hastalıkları, diyabet, kemik erimesi, menopoz, kısırlık, romatizmal hastalıklar alerjiler, depresyon gibi psikolojik hastalıklar, otizm, dikkat bozuklukları, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve bağırsak hastalıkları, alzheimer, parkinson gibi nörolojik hastalıklar, tiroid hastalıkları ve diğer endokrin sistem hastalıkları ve  kanser gibi bütün kronik hastalıklarda hem kökte yatan sebeplerin yok edilmesine hem de yapılan tedavilerin etkinliğinin artmasına destek olur. 

Hastalıklardan korunmada ve iyileşmede sağlıklı bir ruh halinin, sağlıklı beslenmenin ve sağlıklı yaşam tarzının çok önemli olduğuna inanan Uzm. Dr. Gülçin Tanıdır, Sağlığına kavuşmak, kullandığı ilaçlardan kurtulmak isteyen hastaları ya da henüz sağlığı bozulmadan önlem almak isteyen bilinçli insanları fonksiyonel tıp kliniğimize bekliyor. 

Fonksiyonel Tıp Hakkında Yanlış Bilinenler Gerçekler

Fonksiyonel Tıp klasik tıbbin alternatifi değildir. Kronik hastalıkların tedavileri sürerken destek tedaviler, yaşam ve beslenme tarzı değişiklikleri ile tedavinin desteklenmesidir. Tıp dışı bir yaklaşım değil tam tersi klasik yaklaşımdan çok daha kapsamlı ve ayrıntılı olmasıyla daha geniş bir bakış açısıyla hastaların ele alınmasını sağlar.