EN

Fonksiyonel Beslenme

Fonksiyonel Beslenme

Fonksiyonel tıpta beslenme en önemli adımdır. Fonksiyonel beslenme; özünü ve tazeliğini kaybetmemiş yiyeceklerin ayrı ayrı ya da birlikte kullanılıp lezzetli ve şifalı tarifler oluşturulmasını esas alan bir yaklaşımdır. Aynı zamanda hastalıkların temelinde yatan problemin çözümlenmesi, vücutta dengenin sağlanması ve sağlığın korunması da fonksiyonel beslenmenin amaçlarındandır.

Fonksiyonel tıp muayenesinde hastalar bütünsel olarak incelenir ve otoimmün hastalık durumları, toksik yük maruziyeti, besin duyarlılıkları alerjileri, kazein, gluten ve laktozun vücuttaki etki mekanizması gibi faktörler değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucu kişinin yaşam tarzına uygun eliminasyon diyetleri, aralıklı oruç, ketojenik diyet, düşük FODMAP diyeti ve candida diyeti gibi çeşitli tedaviye yönelik beslenme yaklaşımları uygulanır. Kişiye özel doğru ve sağlıklı beslenme ile hastalıklara karşı korunma olanağı sağlar. Mesela yıllardır kabızlık yaşayan ve bunu çözümleyemeyen kişiler genellikle doktor doktor gezmiş, pek çok ilaç içmiş ve çözüm bulamamış olabilir. Ancak mesele çok geniş ölçüde değerlendirildiğinde asıl sebebin yemek düzensizliği, sık atıştırma, lifsiz gıda tüketimi, tuvalet ihtiyacını erteleme, üşenme ve utanma ile ilişkili olduğu anlaşılır.

Fonksiyonel beslenme bu gibi hastalıkların temelinde yatan sorunu sağlıklı ve doğal besinlerle çözmeyi amaçlar. Aristo dönemindeki hekimlerin dediği gibi besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.